Pages Navigation Menu

Viihdemaailman lieveilmiöihin on kautta aikain liittynyt päihteidenkäyttö.

Juhlahuumeet

Juhlahuumeet

Missä on juhlia, on myös juhlahuumeita, kuten ekstaasipillereitä, MDMA-jauhetta tai kokaiinia. Tanssihuumeena tunnettu ekstaasi (MDMA) on suosittu erityisesti klubeilla ja konserteissa.

 

preview_COLOURBOX1774002

Ekstaasi vaikuttaa aivojen keskushermoston serotoniini- ja dopamiinivälittäjäaineiden kautta. Vaikutuksena on kohonnut hyvän olon tunne, euforia, parantanut suorituskyky ja empatiakyvyn lisääntyminen. Siis kyky tanssia koko yön tuntematta väsymystä. Saattaa kuulostaa hyvältÄ, mutta muista että keho ottaa kaiken myös takaisin..

 

Ekstaasin haittapuolina on keskittymiskyvyttömyys, unihäiriöt, psykoottiset oireet, hallusinaatiot ja vainoharhaisuus, kehon ylikuumeneminen, nestehukka. Kehon ylikuumeneminen on aina vakava tila, ja voi johtaa koko kehon lämpösäätelysysteemin romahtamiseen, joka ei parane ikinä. Silloin ihminen ei voi enää hikoilla, ylikuumenee herkästi ja joutuu viettämään päivänsä lähinnä ilmastointilaitteiden läheisyydessä, jos haluaa pysytellä hengissä. Liiallisen käytön riskinä on myös psykoosi. Ekstaasia käyttäessä toleranssit huumetta kohtaan kasvavat, ja usein käytettäessä ihminen joutuu nostamaan annoksia saman hyvän olon saavuttamiseksi, joka johtaa helposti yliannostukseen.

 

Ekstaasipillereistä ei voi tietää mitä ne pitävät sisällään, ja usein itse MDMA:ta on vain pieni osa, säästösyistä sitä on sitten jatkettu vähän vaikka millä. Toisinaan on liikkeessä pillereitä, joiden sisältö voi jo kahden pillerin otettua olla tappava, koska MDMA on korvattu jollain muulla. Kun tällaisia huumeita kuitenkin käytetään, on Amsterdamissa on käytössä systeemi, jonne voi lähettää pillerit tai jauheensa testattavaksi. Työntekijät  voivat olla myös klubeilla testaamassa huumeita, ja jos huonoja yhdistelmiä löydetään, sana kiirii nopeasti eikä näitä pillereitä oteta. Näin siis haittapuolia yritetään minimoida, ja ihmisten päihteidenkäyttöä pitää vastuullisempana.

 

Vaarallista on myöskin essojen ja muiden lääkkeiden tai huumeiden yhdisteleminen. Serotoniinisyndrooma on vakava, jopa tappava tila, joka seuraa joidenkin lääkkeiden ja essojen yhdistämistä.

 

Vakavia oireita ekstaasin käyttäjällä on mm. kehon kuumeneminen vaikka henkilö yrittäisikin sitä jäähdyttää, se ettei tajua mistään mitään, muutokset hengityksessä, voimattomuus, tajunnan menetys, pahoinvointi. Silloin on aika laittaa henkilö sairaalaan mitä pikimmiten.