Pages Navigation Menu

Viihdemaailman lieveilmiöihin on kautta aikain liittynyt päihteidenkäyttö.

Kuinka auttaa huumeidenkäyttäjää

Kun olet huomannut läheisesi olevan riippuvainen huumeista voit kokea oman roolisi vaikeaksi. Et halua karkottaa ystävääsi tuomitsemalla ja kritisoimalla, mutta et hyväksy hänen itsetuhoista käyttäytymistään. Kuinka siis toimia?

 

Yritä ymmärtää riippuvuutta. Huomaa että toiset ovat alttiimpia riippuvuuksille kuin toiset, tämä voi johtua perhetaustasta, luonteenpiirteistä tai lapsuuden kokemuksista.

 

Huumeidenkäytön lopettaminen voi olla erittäin vaikeaa fyysisten ja psyykkisten oireiden takia, eikä välttämättä aina mahdollista pelkän tahdonvoiman avulla.

 

Puhu ystävälle tai läheisellesi, jolla on huumeongelma. Älä tuomitse, vaan puhu ystävällisesti ja ymmärtäen. Tee selväksi että haluat auttaa koska olet huolissasi ja välität hänestä, etkä halua hänen tuhoavan itseään. Mitä aikaisemmin apua on saatavissa, sitä parempi. Älä odota että henkilö on pohjalla!

 

Ystävää tai läheistä auttaessasi muista kuitenkin pitää huolta itsestäsi, ja järjestä aikaa asioille joista nautit. Älä anna ongelmien viedä sinua mukanaan, masentuneena et voi auttaa muitakaan. Pidä huoli että sinulla on ihmisiä joille puhua, äläkä aseta itseäsi minkäänlaiseen vaaraan.

Älä syytä itseäsi. Tästä ei seuraa mitään hyvää eikä se auta ketään. Ei ole sinun syysi että läheisesi on lähtenyt ratkomaan ongelmiaan huonoilla tavoilla, et ole aiheuttanut sitä. Mutta voit auttaa paranemisessa. Et myöskään voi pakottaa henkilöä muuttumaan, hänen pitää tehdä päätöksensä itse. Addiktiosta toipuminen on pitkä prosessi, jossa saattaa olla takapakkeja edistyksen kanssa.

 

Älä ota kaikkea vastuuta henkilön elämästä, yrittäen huolehtia kaikesta. Älä myöskään riitele henkilön kanssa tämän ollessa huumeissa, tai ota huumeita pois häneltä. Älä käytä huumeita hänen kanssaan, vaikka itselläsi homma pysyisikin hanskassa.

 

Yritä saada huumeidenkäyttäjälle ammattiapua. Vieroittautumiskeskukset ja psykologikäynnit auttavat ymmärtämään ongelmaa syvemmin, ja henkilö voi tavata muita saman ongelman voittaneita.